Äntligen tunggung från älven.

I Söndags var det dags för ännu en älvtur. Klockan var ställd på åtta men vi möttes i köket först vid nio, båda två väldigt trötta. Planen var spinnfiske, riktigt djupt och långsamt i älvens gropar. När jag klev upp så sa Sofia att även hon skulle vilja följa med ut idag. Planen slängdes om till flötestrolling i och med att det blir så trångt med 3 st personer i båten och spinnfiske.

Väl vid älven så hann vi bara ut med grejerna innan första hugget kom. Den bommades. Efter yttligare några minuter kom nästa hugg och en 3a landades.
Vi fortsatte lite högre upp och det var dags för en vändning då det sjöng till rejält i dropspöt. Fisken tog bra med lina för att sedan vända rakt mot oss. Jag vevade ikapp och gjorde ett mothugg, lite för tidigt visade det sig, jag hann inte sträcka riktigt innan. Hur som helst så var det bra tyngd i c:a 30 sekunder innan den klev av. Besviken efter en bommad fisk spanade jag över till det andra spöt och såg att flötet drogs ner under ytan. Jag vevade ikapp och krokade, nu blev det rejält tungt igen men det är svårt att bedömma i och med att det är älv vi fiskar i. Vi tog oss in ordentligt i bakvattnet för att få lite lugn och ro under drillningen. Jag skymtar fisken och säger till Erik och Sofia att det är en riktigt fin fisk (10+). Efter yttligare en liten stund kommer den upp och visar sig igen. Jag blir lite besviken över vad jag ser. Vi gissar på 8-9kg men fisken beger sig iväg igen. Nu vet vi dock att fisken är bra krokad och att det ska mycket till för att den ska vinna kampen. Fisken kommer in till båten igen och Erik sätter ett fint gälgrepp första gången den är intill båten på riktigt allvar. Fisken lyfts in i båten och nu blir jag positivt överaskad. Det visar sig att vad jag såg den första gången jag skymtade gäddan stämde bättre än när den var upp andra gången. Fisken är riktigt rund och fin, det jag såg då jag skymtade den var sidan och den är riktigt rund och fin. Det som lurade oss andra gången var förmodligen att gäddan hade ganska litet huvud och relativt smal rygg. Fisken visar sig väga 11,8kg och är 114 cm lång. En riktigt fin älvgädda. ÄNTLIGEN=)

11,8kg 114cm


Dagen fortsätter och det hugger med jämna mellanrum. Vi hade planerat en kort tur efter våra tidigare resultat. Nu visade det sig att våra 6 norsar knappt räckte till. I slutet av dagen var det bara slamsor kvar men fisken högg ändå. Vi slutade på totalt 8 fisk under ett 4a timmars pass vilket åtminstonde för oss är det klart bästa hittils. Alla fiskar vägde över 3 kg men under
11,8an var det ett stort glapp ner till ca 5kg. Roligt att vi lyckades klämma en 10+ med råge i älven oxå.

C&RGo fish//Mats och Erik

2 älvpass att rapportera

Först ett kortpass i fredags aftermiddag med Olle. Det slutade som vanligt med standard fiskar landade. Tyvärr så fick jag fulnamnet men guidningen var det ju inget fel på då jag guidade fram Olle till 2 st 5 kgs fiskar. Väldigt olika fiskar den ena var lång och smal medans den andra var kort och knubbig. Först trodde vi att vi återfångade Olles 105cm från tidigare under veckan men denna var kortare men var skadad på precis samma sätt som 105an


Olles 5+

Idag hade jag och Erik ett längre pass. Det hela hade kunnat sluta riktigt illa men alla missöden blev bara tillbud förutom att ett av spöna gick av. Som sagt ett spö gick av innan vi ens hade hunnit börja fiska. Det blir en reklamation till Normark. Lyckligtvis låg det ett extra spö i bilen. Senare under dagen var Erik riktigt nära att trilla i älven men han satte sig på båtkanten o lyckades precis väga över så han inte ramlade i. (Tacka mig för en fin sväng som fick honom ur balans). Sedan var det regnvädret... Riktigt blött o kallt blev det, Erik lyckades tappa kameran i vattnet som var i botten på båten. Lyckligtvis så klarade kameran det lilla doppet. Under dagen hittade vi en gammellax som hade dött och låg uppe på en sandbank. Till råga på allt var sittdynorna hemma och arselet blött hela dagen.


Gammellax på sandbanken

 

Nu åter till det vi var där för. Gammel gäddan skulle ju landas.. Vi körde några vändor i bakvattnet där vi har båten. Andra varvet sjönk mitt flöte och krokningen satt. Ingen gammelgädda men en 3 kgs. Ett hugg till hade vi på denna plats innan vi bytte område.


3a inför avkrokning

 

Vi bestämde oss för att prova ett nytt område och bar iväg på en 20 minuters resa med 2 hästarn nedströms. Väl där han vi precis få ut spöna innan Eriks flöte dök. Det var en 4,5kgs som hade slukat Eriks björkna. Vi fortsatte uppströms och precis innan bakvattnet tog slut och min betesfisk gick över en liten kant dök det och jag krokade fisken. In kom en 6+ som mätte in på 99 cm. Så nu var allt som vanligt igen.. Älven har en helt okej medelvikt, det är sällan man får de allra minsta. Ett par hugg till blev det utan utdelning men vi letar vidare efter 10+arna..


99cm

 

 


Fish on // Mats & ErikKortpass på älven

Efter en förmiddag i skolbänken hägrade en sväng på älven.
Olle och jag begav oss av mot båten som låg och väntade alldeles täckt av snö, lyckligtvis upp och ner vänd.
Metoden för dagen var flötestrolling med död betesfisk.
Vi hann inte ens få ut båda spöna innan mitt flöte försvann och en liten fisk krokades men klev av efter en kort stund. Vi förflyttade oss till ett av dom större bakvattnen i hopp om fisk. På det stället kammade vi 0.
Påväg uppströms igen lyckades jag bomma en och fånga en 2 kgs.
Nu begav vi oss av längre uppströms i raketfart med 2hästarn. Väl uppe vid det nya stället dröjde det inte alltför lång stund innan Olles flöte dök. Olle krokade fisken men den klev av innan vi hann se den. Förmodligen en mindre fisk även detta. Nu började det skymma och vi bestämde oss för att köra ett par vändor till i området som vi befann oss i.
Precis efter en sväng då betesfisken hade stått stilla och sedan drog iväg sjönk flötet för Olle återigen. Krokningen satt fint och efter en stund landades en fisk på 5,9 och 105 cm. Fiskarna var verkligen köldstela vilket man kan förstå då ytvattnet bara var 0,7 grader. Fiskarna som högg var då dom fick lite extra tid på sig för att sedan stressas lite, i svängarna då betena stod stilla för att sedan dra iväg sakta. Nors var betet för dagen med lite blingbling framför. Uppllägget på dagens pass kommer inte att göras om. Dagarna, åtminstonde halvdagarna är för korta för att hatta omkring. I fortsättningen kommer fisket att läggas på ett och samma ställe.
Fisket i älven fortsätter att leverera fisk mellan 4 till 7 kg men ingen riktigt topp ännu.

Snart så sjunker flötet och det tar tvärstopp i mothugget:)
// Mats

Flopp vändes till topp


Under helgen har jag vart hemma i hälsingland och provat jaktlyckan. Mellan tårtkalas och hallowen firande hann jag med både lite älgjakt och storviltsjakt på sjön. Tidsplanen var tajt så allt förbereddes kvällen innan med båttransport och tackling av spön inför morgondagens flötestrolling.

 

Klockan ringde först vid 8, lite trött efter föregående natts nhl marathon hos Andreas och Noomi satte vi oss i bilen till Herte där vi skulle plocka upp betesfisk och mina fiskesaker.

När vi kom ner till sjön visade det sig att isen i strandkanten/viken som jag bedömt dagen innan som såpass tunn


att vi skulle kunna ro igenom var 5 cm tjock kärnis. 45 minuters hackande och slitande senare var vi ute på öppet vatten.

Väl ute rodde vi mot den lite djupare delen av sjön där vi skulle spendera dagen. En båt låg redan i området och bonntrollade. Eftersom området vi fiskar i bara är ca 100x200 meter blev det ganska trångt. Vi fiskade med död betesfisk och det tog inte lång tid innan vi fick första hugget. En stark fisk på dryga 5 kg landades utan större besvär. Trollarna fick nog och begavs sig till en av de andra delarna i sjön. Nu var det Andreas tur att få känna på fisk. Vi hann inte långt innan det började rycka och ta lina från ett av spöna. Andreas satte ett mothugg och in kom en 1,5 kgs. En liten stund senare var det dags igen och Andreas fick återigen chansen. Han drar till och vevar in en riktigt fint formad och vacker 2 kgs. Nu var det ju så att sist jag och Andreas fiskade så fick jag smeknamnet Snipmats. Nu verkade det som han skulle få äta upp det.

Klockan närmade sig lunch när det drog till bestämt, paravanen dök och lina rann ut från rullen. Nu var det min tur att prova lyckan. Jag lät fisken gå lite innan jag drog till med karpklingan. Spöt böjde sig rejält och vi hade fast fisk. Efter en stunds stångande nere vid botten bestämde jag mig för att sätta lite hårdare press för att få upp fisken. Då jag gjorde det svarade spöt med att buga ännu djupare utan att fisken rörde sig uppåt i vattenmassan, nu har vi storfisk på sa jag till Andreas som vevade in de andra spöna. Efter en stund kom fisken upp och visade sig, jag uppskattade den till ca 115cm vilket skulle visa sig var en ganska bra gissning. Eftersom vi hade en riktigt liten båt och långa spön vart det lite problem i landningen. Till slut fick Andreas in handen och lyfte in en stadig pjäs.

Andreas första handlandning och min första fisk över 10kg från båt visade sig vara 117 cm och väga 10,35.

 


117cm 10,35kg (märklig röd fläck på under ryggfenan)

 

Ett par varv senare var det dags för byte, Andreas skulle hem och istället anslöt sig Hans till båten. Vi hann inte långt innan Hans hade fått en liten snipa och det var som vanligt när Hans och jag fiskar. Hans får tomhugg eller snipor och jag får fisk som åtminstonde beter sig som dom ska. Hans tog även nästa hugg och återigen kom en lite mindre fisk upp. Nu var det min tur att ta nästa hugg. I mothugget var det lite bättre och en fisk på 5 kg blankt fick syna insidan av båten.

 


5 kg blankt

 

Nu kom klirningarna från Hans att jag bara väljer hugg med lite bättre fisk... Jag fick nästan lite dåligt samvete för alla fiskar under dagen som vart lite bättre hade dittills vart då det var min tur att ta spöt. Som tur var fick Hans 2 stycken lite senare. Hans fick hädanefter ta de kvarvarande huggen. Han lyckas få en fisk på 6,3 och en på ca 4,5.

 


Hans med en 6,3kgs

 

Riktigt lyckad dag avslutas och när vi ror iland i mörkret så är det lite tunn is som håller på och lägger sig över sjön. Idag när jag åkte förbi så låg hela sjön frysen.

 

Intressant att notera är att alla hugg kom på samma spö med smileblades och spinnerblades. Vi satte efter halva dagen på en till tafs med smileblades och spinnerblades och då började huggen komma på det spöt också. Sjön vi fiskade i är riktigt eutrofierad och har riktigt högt färgtal, därför använder vi lite glitter och sånt på tafsen. Vi hade smileblades på alla tackel men det var bara dom med spinnerblades som det högg på. Inte ett hugg på dom spön som saknade dessa spinnerblades.

 

 


10+


C&R. Hoppas madame slipper komma upp på isen i vinter då det bånkas
rejält med kg gädda under angeltävlingen.

 

Tack så mycket för en kanondag på sjön grabbar.

Tight lines// Mats


Flötestrolling på älven

Nu när vattentemperaturen börjar sjunka under fyra grader och gäddan blir mer och mer inaktiv så blir spinnfisket allt svårare och svårare! Ytterst få hugg på en dag så nu denna helgen bestämde jag mig för taktikbyte! Nu är det flötestrolling som gäller och roterande norsar i linänden. Idag var jag ute på älven med en fiskekamrat från södra Sverige, klassens grötstrupe - Christian Cederquist. När jag klev upp i morse stog termometern på -7,5 grader och Christian gnällde via sms att det var för kallt men efter lite tjat och gnäll som pallrade han iallafall sig ner till Karlstad!

Väl framme vid båten var allt fruset, årorna , låset och kedjan! Helt perfekta förhållanden med lite svag dimma över vattnet! Väl ute på älven så började vi flötestrolla och det tog nog inte mer än 50 meter innan mitt flöte dök för första gången. Mothugget satt som det skulle och fast fisk var ett faktum. Snabbt drillades en snipa in och krokades av. På med en ny nors och dags för lite rodd igen.. Trodde jag iallafall!

Flötet landade i strömkanten och innan jag hade greppat årorna pep flötes iväg rätt ut i strömmen och baitrunnern tjöt som aldrig förr. Nu jävlar tänkte jag och sopade på världens mothugg och tunga knyckar avslöjade sig i andra änden. Äntligen en lite finare fisk på flötestrolling! Efter en stunds stångade på djupt vatten så avslöjade sig gäddan vid båtkanten, dock mycket mindre än jag trodde men ändå fina 6,1 kg! Efter en stunds knåpande med avkapat tackel för att få loss henne fick hon simma hem igen och dagen var räddad! Vi fortsatte cirkulera i samma område men ingenting mer hände än något kort hugg som lossande direkt. Märkligt men så är gäddfiske ibland! Vi avslutade dagen vid 15 och jag är iallafall nöjd med denna dag!Simma Lugnt

Erik

Spinnfiske i Klarälven

Efter några pass i Lusten så har vi nu bestämt oss för att söka vidare efter dom stora gäddorna i älven istället. Efter en lite problematisk båtförflyttning i blixthalka så lyckades vi iallafall få i den i älven och kunde ge oss ut på ett litet älvpass. Redan vid förberedelserna i land så skymtade vi en båt på älven som drillade fisk men efter en stunds kamp kom ett trekrokstackel flygande i luften mot fiskaren. Man hörde ett par ramsor med svordomar över vattnet men han fick sin tröst fort. Han krokade nämligen en ny gädda ganska omgående och vi fick upp förhoppningarna!

Eftersom detta stället nu var upptaget begav vi oss nedströms och prövade en annan plats vi har bra förtroende för och redan i tredje kastet krokar Mats dagens första gädda på en Svartzonker Tail! Denna uppskattar vi till 4 kg innan vi krokar av den i båtkanten och låter den simma hem. Vi fortsätter nöta på men ingenting händer förrän några timmar senare då jag lyckas komma i kontakt med en liten snipa. Vi är chockade över att ingenting mer händer men plötsligt så hugger det två fiskar nästan samtidigt och jag lyckas landa en 4,5 kgs som tog i ett slackhugg på en Svartzonker Tail även den. Detta bete har totaldominerat dom senaste turerna vi har varit ute och spinnfiskat och det får allt mer förtroende hos oss båda. Vi avrundar dagen med att fiska av samma ställe som killen tidigare under dagen krokade och hade kontakt med fisk men ingenting mer lyckas vi lura upp. Vi sammanfattar dagen till väldigt trög och får nog ta oss en rejäl funderare över vad vi ska ta oss till för att lura upp dom stora.

Desto bättre gick det idag för en klasskamrat, Christian Karlsson som idag lyckades lura upp sin första gädda över 10 kg, Närmare bestämt 10,4 kg och mäktiga 126 cm lång. Denna tog på en fridriftande nors i Klarälven!

Stort grattis till honom från oss båda!

Simma Lugnt

Erik

RSS 2.0