Tidsfördriv och viloläge för hjärnan!

Idag så är det fredag vilket betyder utsättning i ett närliggande "Put&Take" vatten för mig. Jag och Thomas begav oss ut för att fördriva denna soliga fredag på bästa sätt. Jag behövde även en paus ifrån all körkortsteori så detta var det bästa sättet jag kom på! Klockan ställdes på 0635 och ca en timme senare satt vi i bilen påväg upp. Väl framme vid sjön valde vi våran numera favoritplats och det tog inte lång tid innan vi hade varsin regnbåge på ungefär ett kilo.

Fisket fortsatte bra även längre fram under dagen och vissa stunder högg det titt som tätt med ett resultat av landade fiskar, hugg, efterföljare och tyvärr ett par tappade fiskar också. När klockan slog 1300 så hade fisket varit dött ett tag så vi beslöt oss för att byta sjö och bege oss mot en annan plats för att om möjligt fylla kvoten. Vi hade i detta skede fått två fiskar var så det återstod bara en fisk vardera för oss innan det var hemfärd.

Väl framme vid den nya sjön så möttes vi av en spegelblank vik som duggades tätt av vak. Inom dom första 5 kasten så hade jag tre följare och ett par försiktiga stötar men ingen fast fisk. Det hade däremot Thomas men fisken gick som segrare i den kampen. Men han fick revansch några minuter senare då han hade plockat sin sista fisk för dagen. Nu hade jag pressen på mig och det dröjde inte länge innan det sög i! Efter mycket hoppande och ivrigt knyckade så gav sig tillslut regnbåge nr 6 för dagen. För att sammanfatta dagen så kan jag bara säga.. Fredagar är det bästa och nattsländorna kläcker för fullt :)
Simma lugnt // Erik

Vi tog dom på löja, vi tog dom på wobbler och vi tog dom på mörtdeg


Ja nu har jag hittat lite tid och skriva igen.
Helgen som var besökte vi stugan i Storflugen, sjön jag pratade om i tidigare inlägg.

Eftersom det finns både  siklöja och nors i sjön var planen att prova löjtackel med mjuk vajjer.  Resultatet dröjde ca 5 minuter. Första gäddan klev på direkt och landades en liten pjäs på dryga kg. Anledningen till att jag vilja prova den här metoden är att jag tror gäddorna i sjön kan vara väldigt präglade och följer stimfisken ute över djupen. Under helgen genomfördes 2 pass efter gädda. Det första skulle gå av stapeln tidigt på lördag morgon men då låg dimman tät så vi kom inte ut förrän halv 8. Fram till ca halv 11 hade vi landat 5 gäddor mellan 1,5 och 4,8kg. Det resultatet är ganska bra för att vara den sjön mändmässigt. Kg saknades tyvärr. När klockan var halv 11 låg sjön blank solen gassade så vi gav upp. Träffade en annan som har stuga vid sjön och dom hade dragit en på 7 och en på 10 förra helgen. Det är roligt att höra. Fisket vart lite mindre effektivt eftersom ekolodet bestämde sig för att det inte ville vara med nå mer påvägen till sjön. Så nu ska det införskaffas ett nytt när skattepengarna ramlar in. Vi hade däremot lite GPS-koordinater att gå på plus att jag tycker mig kunna sjön ganska väl.
Vi hade dessutom inte tillräckligt mycket löjskallar för att bara köra det så vi kompletterade med wobbler på resterande spön. Jag vet inte om man ska använda ordet tyvärr men dom största gäddorna tog på wobbler. Nästa gång blir det flötestrolling med rejäla betesfiskar.


Största för helgen 99cm 4,8kg utlekt PB på spö för Andreas

Inför söndagens fiske skulle det metas upp mer löja. Släppte ner flötet och pang så dök det, lyfte spöt och kände att det inte var någon löja direkt. Efter en stunds drillande landades en 2 kg gädda. Att en sån hugger på mörtdeg är för mig ett mysterium. Det värsta var att när vi bytte ställe högg en till gädda den tror jag däremot var inriktad på löjan som nafsade på degen så den missades.


Notera kroken

Andra trollingpasset bedrevs i skitväder men det brydde sig inte sniporna om utan det blev några stycken även då. Storleken var dock bedrövlig. Så jag vet inte om Andreas öknamn på mig från lördagen kanske stämmer, Snipmats sa han och njöt men som tur var så fick han en kgs fisk precis efter även han. Då sa han inget av nån anledning:P


Solnedgång i Storflugen


Andreas vet hur man grillarVar iväg med morfar på lite put n take fiske ikväll, han landade två bågar och jag fick inte ett hugg. Detta är ett fiske jag inte gillar speciellt mycket, men det är oftast lätt tillgängligt och ett socialt fiske.
Folk pratar om att fiska fiskar med fettfena. En fråga man får ganska ofta som gäddfiskare här uppe, varför fiskar du gädda? vad gör du med den? Frågan är ju hur roligt det är att fånga en fisk med fettfena om den inte har några andra fenor kvar? Har man vart negativ till regnbågsfiske förrut blir det bra mycket värre efter några veckors praktik på en fiskodling. Regnbåge är en bra fiskevårdsåtgärd för att hålla frysboxfiskarna borta från våra vilda och mer känsliga stammar. Dessutom kan man sätta den nära städer mm för att få upp ett intresse för fiske hos ungdomar. Det i långa loppet kan ge en större förståelse kanske inte enbart för fisken utan för hela naturen. Det finns mycket positivt med regnbåge men jag, jag fiskar de gröna, eller de med mer än en fena:D

/ Mats W

Stressigt värre

Ja det blir långt mellan inläggen från mig. Detta beror på att jag har fullt upp från kl 0700 till åtminstonde 2200 varje kväll. Dagarna består av praktik på Bröderna Olssons fiskodling för att på kvällen övergå i vedkapning hemma hos mor och far. Vedkapningen började inte så bra då transportören gick sönder efter 5 minuter. En ny är införskaffad så nu slipper man kasta in veden i boden.

Nu i helgen ska jag och Andreas upp till stugan för att jaga madame. Sjön är vanligtvis väldigt trögfiskad men den har alla förrutsättningar för att hålla grov fisk. Jag tycker mig dock ha sett en positiv utveckling där dom senaste åren då jag har fått lite fler "större" fiskar där. Förmodligen beror det på att sjön har varit hårt fiskad under väldigt lång tid. Senaste 5-6 åren har de flesta näten försvunnit och det bedrivs mer och mer C&R fiske även här. Låter som en självklarhet för de flesta men här i trakten är det inte allmänt vedertaget tyvärr. Vet inte hur många gånger jag har hittat gäddor uppslängda på isen som bara ligger och blir fågelmat efter att någon har varit ute och isfiskat. Men som sagt, förra årets isfiske levererade en stor ökning av fisk över 5 kg, förhoppningsvis ska dessa fiskar nu ha växt på sig lite till. I framtiden så kommer det bli ännu bättre för sjön har som sagt förutsättningar:)

Jag återkommer med en rapport om helgens fiske i början på nästa vecka. En del saker har införskaffats och metoder som inte har testats i sjön ska testas.

Go fish// Mats

Fritt fiske åter igen!

Idag är det den 16/5 och för alla som fiskar i Svartån så vet man vad det betyder! Fisket är åter igen öppet mellan slussen och bygärdesbäcken :) . Jag och Hampus gav oss ut vid 9-tiden med målet gädda! Väl nere vid ån så var det strömt, brunt och allmänt äckligt vatten. Regnet duggade tätt när vi väl började fiska och ingenting hände. Eller jo förresten , det är inte bara tangentbord som hugger i ån , fick även det berömda "Sko-hugget" efter en stunds jiggande :)


Vi fortsatte fisket senare vid ett annat lugnvatten och prövade där mina hemmabunda spinnflugor men utan resultat det också. Någonting var fel. Helt klart! Såhär trögt brukar det inte vara, man brukar ju iallafall ha någon kontakt med fisk men icke idag! Slänger upp en bild på dom också om någon undrar vad det är för bete eller hur dom ser ut  :)Vi beslöt oss därför att testa nere på ett säkert ställe som alltid håller fisk och visst fanns det fisk där. Efter 5 minuters jiggande och ett kort test med vertikalfiske så högg dagens enda fisk för mig. En grön slempelle på ca 2,5 kg. Alltid kul med spöböj när ingenting händer :)Simma Lugnt!
Erik

Sammanfattning från sportfiskemässan i Sundsvall+ lite annat

Då har årets sportfiskemässa gått av stapeln. Vi på sportfiskeakademin hade fullt upp från torsdagens monter byggande till söndagens rivande av montern.

Monterbygget gick ganska bra, trots att vi hade lite problem med att folk inte såg sig för vart dom gick och lämnade stora fotspår på våra vepor och att fotoväggen inte var riktigt exakt från butiken som hade skrivit ut den. Gustavs keps fixade fotspåren suveränt och lite överlappning och tejp på fotoväggen löste problemen riktigt bra.Flinka fingrar från Rättvik fixar en ojämn fotovägg

 

Våran monter var väldigt välbesökt och populärast var nog drillningssimulatorn. Den dag jag arbetade där i 6 timmar tror jag att maskinen fick vila 30 sekunder som mest.

 

Daniel instruerar en herre som försöker få upp 7kg havsöring Samma herre band även sin första fluga på 30 år i vår monter.

 

Andra populära aktiviteter i vår monter var flugbindning och visningen av gummibeten som några gymnsieelever har tillverkat. Samma herre som provar simulatorn passade även på att binda sin första fluga på 30 år i vår monter. Riktigt roligt att kunna hjälpa till och visa lite små tricks. Jag är ingen stor flugbindare, nybörjade helt enkelt men tack vare Cornelies flugbindningskurs så kan man ge lite små tips även till människor som har bundit en del flugor.

 

Vi arbetade inte enbart på mässan man hann även med att shoppa lite och knyta en del kontakter vilket alltid är bra.

införskaffade 2 jerkbaits 1 tailbete och 3 wobbler som förhoppningsvis ska lura storgäddan under året.

 

Cisco kid, Westins jätte, cobb's attitudeshad, big bad wolf, jake, svartzonker tail


 

Då jag kom hem till bollnäs väntade även ett nyiförskaffat St:corix premier på postutlämningen. Spöt ska användas till att dänga dom riktigt stora betena som magnumbullarna och de tyngsta jerkarna.

 

Kan även tillägga att första dagarnas praktik på fiskodlingen hart vart trevliga. Har mest burit fisk och lastat på lastbilarna för utkörning. Imorgon ska jag följa med och plantera ut bra med kg i Trehörningen. Förhoppningsvis är det någon från fiskevårdsföreningen där som kan disskutera lite med. Kanske det bästa med praktiken hittils har vart att jag fått en del tips om vart det tas stora gäddor. Några av dom ställena ska prövas nästa vecka.

 

Körde ett litet fiskepass ikväll utan något riktigt resultat, en liten snipa och ett hugg till. Men nya tag till helgen och sedan blir det något pass i Ljusnan nästa vecka.

// Mats

3 gäddor, 7 abborrar och ett tangentbord!!??

Idag så fortsatte jag att fiska in data till projektet och fisket var riktigt bra idag för att vara ån. Jag började fiska vid lunch och ganska omgående kom första fisken, en liten sprallig gädda. Pigg och glad fick den simma vidare och såklart så hade den nött linan så mycket att jag fick knyta om. Men kalla händer efter åns vatten och knutar är ingen bra kombination och jag lyckas klumpig som jag är tappa i jiggen i vattnet istället...!Jag byter ställe och är nu inne på doftjiggen fisketid. Direkt vid första utlägget slukas den av  en abborre  nästan i samma storlek som jiggen och samma sak hände dom nästföljade 6 kasten. Jag hade nu alltså fått 7 abborrar på 7 kast och sen dog allting ut... Tråkigt men så är fiske.

Jag bytte till en sista plats innan jag var tvungen att dra hem och övningsköra och då klev dagens andra gädda på. Denna gången utan doft på jiggen så idag verkade det inte spela så stor roll om man hade det eller inte. Dom högg på det mesta.Senare på kvällen efter en stunds lyckad övningskörning med morsan så var jag nere igen. Denna gången i sällskap av Hampus. Vi ställer oss strategiskt på ett plats nära ett utlopp som förhoppningsvis skulle ha samlat lite betesfisk. Jag hivar ut jiggen och jiggar hem den långsamt vid botten och plötsligt blir det vråltungt och det börjar gunga i grejerna. Yes tänker jag men blir lite fundersam då det tunga mest hänger med. Väl inne vid land så ser jag en kabel komma upp ur djupet och därefter ett TANGENTBORD!!! som vikar precis som en flasher i strömmen. Jag som trodde jag hade krokat på en gädda av finare kaliber i mothugget men det var visst bara tangentbordet som svängde i strömmen.


Vi byter plats och flytter närmare mynningen av ån och ganska omgående så hugger det för mig i droppet av ett kast. Jag sopar på ett mothugg och något ganska litet sprattlar i linändan. Efter mycket vevande så kommer det upp en sprattlig liten krabat på 3 hg. Denna fisk fick avsluta dagen som jag är nöjd med :).

Simma Lugnt

Erik

Start på projektet

Idag påbörjade jag mitt projektarbete som vi har i samband med Slu. Jag och en kompis drog ner tidigt i morse till ån för att testfiska och se om jigg med doft hade någon avvikelse emot en vanlig jigg vad det gäller antal hugg och fångade fiskar. Fisket var otroligt trögt och trots frekventa betesbyten och fiske på olika platser så fick vi endast ett par hugg. Men det är ett resultat det med då båda huggen kom på doftjigg.

Imorgon blir det ett nytt pass för att samla ihop data till projektet , dvs ett nytt fiskepass för mig så jag klagar inte :) Det enda som klagar är min plånbok som blir tom av att fiska i Svartån. Snälla sluta släng ner bråte och skit i ån så det går att fiska utan att fastna stup i kvarten. Det är ju värre än Lustens alla stockar och då är det illa.

För att avrunda detta så kan jag väl meddela att vägen till körkortet har börjat, en viktig förberedelse inför min lia. Nu så kommer jag övningsköra varje dag privat och sedan nästa vecka blir det att börja köra med bilskola!

Lägger upp en bild på ån för att göra inlägget lite mer levande iallafall, hoppas på en fiskbild imorgon :DSimma Lugnt / Erik

Storfiskkontakt på årets första jerkpass i Lusten

Årets första jerkpass i Lusten är avklarat. Eftersom dom flesta klasskamrater har begett sig på praktik eller var bortresta blev det bara jag själv som satte mig i skolans utternbåt på lördag eftermiddagen. Dom 2 första timmarna spenderades i sydlig vind och duggregn på storlusten. Eftersom det inte var en enda fisk som visade intresse för mina jerkbaits så tog jag beslutet att förflytta mig längre bort, ner i älvsträckan nedanför Lusten. Här hade jag hört att en klasskamrat hade känt lite tunggung tidigare i veckan utan att landa fisken. När jag väl var nere tilltog regnet och det öste ner i c:a 15 minuter för att sedan upphöra, dessutom vände vinden. Då fick jag den där känslan som man kan känna ibland att det är något på gång.
Hängde på en nyinförskaffad Manta och det tog inte många kast innan jag hade första kontakten.Manta med nya krokar


Fisken gick lös och brynet åkte fram. 3 kast senare sög det tag ordentligt i grejerna. Fisken tjurade lite men visade sig och de var en riktigt fin fisk, en bra bit över 100cm. Fisken visade sig 2 gr innan den klev av. Vad lär vi nu oss av detta?
Jag har alltid tänkt, hellre för vass krok(dyrare) och fisken blir landad än att använda sämre krok som man brynar. Då jag såg en film med 3 av Sveriges bästa gäddfiskare(enligt en av deltagarnas egen utsago;P) Där sa dom att dom körde med billigare krok som man brynar. Gör dom det lär väl jag kunna det också tänkte jag,
ack så fel... Det kostade mig en potentiell 10a:( Hur som helst efter att den stora klev av så bytte jag till mina kära owner och kastet efter landades dagens enda gädda. Som ni ser inget monster direkt.Dagens enda


Intressant med väderomslag. Dom tre kontakterna jag hade var inom 5 kast. Precis efter väderomslaget. Efter detta dog allt ut igen.Förra helgens Vänernlax tillagad av älsklingen smakade utsökt vid hemkomsten=)

RSS 2.0