Fredros bjuder på stora gäddor och mycket fin abborre

Då var drygt två veckor avverkade i Fredros. En hel del märkliga saker har hänt som jag inte varit med om förr.

Arbetet löper på, 8-17 ungefär och däreter fiske nu när VM är slut. Arbetet har hittils bestått mestadels i byggnationer och målning mm. Vi har även timmrat en bastu vilket var väldigt passande eftersom jag tänkt gå en sådan kurs. Det är en fin titel med fiskeguide men det kanske är 5-10% av tiden du utför sådana sysslor. Dock gillar jag yrket väldigt mycket ändå för det är verkligen ett varierande jobb och man tröttnar definitivt inte. Man bygger och rätt vad det är vill gäster ha hjälp så man ordnar det. Hittils har vi varit ute på en guidning som slutade med nöjda gäster trots att fisket var ganska trögt enligt vårt tycke. Till slut hade vi ändå landat fisk i bägge båtarna.

Fisket har stått för en del märkliga saker. Bland dom första passen vi gjorde här lyckades jag få en mört på spinnare. Inte fastryckt utan den satt i munnen så den hade huggit. Det andra lite märkliga är att gäddorna har en svaghet för paravaner här. Okej att det händer ibland att dom klipper till på själva paravanen men det har hänt 4 gr på 3 fiskepass förmodligen fler men 4a som vi har sett. Fisket efter gädda är verkligen inne i lågsäsong. 22grader i vattnet  förklarar den saken. Den 3e märkliga saken står Johan ägarens son för. En gädda på 11,2 och 117cm tagen på en Rapala skitterpop 7 cm. Helt otroligt. Kan läggas till att han fick en 9 hgs borre också under samma pass på samma popper. Fiskarna har även förmåga att bita av stjärten på mina tailjiggar. Samma sak där okej att det händer men jag tror jag blev av med 6 stjärtar på sammanlaft 3 timmars fiske. Gäddorna i Trehörningen verkar vara på väldigt olika humör från dag till dag. I vanliga fall kan man hitta en färg som fungerar i en sjö men här så är det från dag till dag. Varje fiskepass hittils har vi hittat en vobbler som leverar hugg de andra har vi inte en kontakt på. Det är bara att söka av hela beteslådan varje pass.

 

Johans popperfångade 11,2a

 

Abborrarna fiskars bäst med popper, jigg och spinnare, det sista har vi förbud på för det e så effektivt:P detta förbud gäller såklart enbart när vi är utan gäster i båten. Senaste kvällarna har jag bundit ihop några popperflugor som vi använder på abborrarna. Vi väntar på den perfekta kvällen med stilltje då ska vi köra hårt med dom. Hittils har vi bara haft en riktigt fin som vart upp och tittat en sväng på en av mina skapelser.

Jag skriver vi hela tiden och det beror på att jag spenderar dagarna med en kille som heter Niclas som jobbar som guide här. Han gick ut från KY-utbildningen i våras så det är ett aniskte man känner igen.

Vårt roligaste fiskepass hittils gav en serie på abborrar på 6-7-8 hg plus en borre på 1,1. Lite bilder på dessa fiskar finner ni nedan. Även några gäddor landades. Fisket i trehörningen efter sjöns krokodiler har varit trögt.. varje pass levererar 3-4 gäddor men ingen över 5 kg.. Nya tag framöver.

 

Niclas jiggfångade 1,1kgs 47cm (gäddskadan kan ha sänkt vikten då fisken vari lite sämre kondition än de flesta andra borrar)

Borre på jerk

Popperborre

 

Tight lines// Mats Wikström


Problem på vägen!

Nu har jag snart varit en månad uppe i myggriket hos Rivers of Lapland. Dock har det kommit upp problem under tiden som gör att jag inte längre kan vara kvar här uppe utan måste söka mig vidare mot en annan plats. Det har bland annat varit sabotage längs sträckorna som gör att lusten att fortsätta blir sämre för ägarna. Det är även VÄLDIGT!! dåligt med lax i älven vilket gör att vi knappt har några gäster så guiderna står utan jobb, jag får inte lära mig något ifrån dom och gästerna kommer helt enkelt inte hit förrän det kommer rapporter om att det börjar fångas lax igen.. Detta gör att jag går sysslolös under dagarna eftersom grundarbetet med vindskydd, skyltar och stugor är klart. Det var egentligen meningen att det skulle vara en massa guidningar och sånt nu som jag skulle vara med på men så är inte fallet.

Därför söker jag nu vidare efter en ny plats men det är svårt att hitta någon vettig som inte redan är bemannad! Jag kommer åka hem härifrån under veckan och söka vidare ifrån Örebro. Det finns ingen mening att jag är kvar här uppe om det inte finns något att göra.

Men nog om dåliga nyheter!

Jag har själv varit ute och fiskat, dock inte så mycket efter lax eftersom hoppet inte är på topp utan jag har fiskat harr och öring istället. Fisket har varit bra stundtals med fina harrar på upp till 45 cm och även en öring på ca 1 kg som jag lurade upp mitt ute i strömmen. Det roligaste var dock igår då jag var ute och fiskade efter harr och vaken duggade tätt men dom ville inte ta. Troligen käkade dom knott för luften var svår att andas för alla svärmar av miljontals knott. Jag började istället att fiska nymf och den första fisken som kom upp var istället en SIK! Fråga mig inte vad siken gjorde mitt i stimmet av harr men där stod den iallafall. Nu har man alltså fått sin första sik i livet på flugspö! Riktigt kul och den var hyfsad till storleken också. Ingen 3 kilos bjässe men en fisk på strax under kilot nöp min lilla pheasant tail som fiskades strax under ytan.

Jag måste även passa på att tacka Sebastian Södergren för fantastiskt bra rockensländor som han band åt mig innan jag for upp! Fisken här uppe älskar dom ! :)













Simma Lugnt

Erik

Fjällfiske, rödingar och FUCKING vattenkraft

Då var årets fjällfiske genomfört. Fisket har överlag varit trögt men tävlingen hade en väldigt klar vinnare. Gubbarna valde att splittra sitt lag, till vilken nytta? Farsan lyckades lura en röding på fluga (en riktigt vacker fisk- 1,2 kg) Dan låg mest i tältet och väntade på bättre väder. Han fick inte en fisk upp på land under hela veckan. Jag drog 6 rödingar, först, störst och flest. 3-0 till mig. Nu har jag kaxat mig nog mot gubbarna, hehe.

Resan började med att vi tog en omväg till Östersund och hämtade upp vår Uppsala lapp Ando. När vi plockade upp honom började han prata om att han skulle ta med sig 6 nät och en liten gummibåt upp på fjället. Jag gillade såklart inte idén men vad ska man göra? Han har ju rättigheter att göra det. Han skulle stanna i sin stuga och vandra upp dom 11km dagen efter vi åkte/gick upp. Vädret blev dåligt så ingen lapp syntes till första dagen. Andra dagen kom dock en 70 årig lapp upp. Helt otroligt att han klarar av det. Först 8 km uppförsbacke på grusväg och sedan 3 km fjällvandring. Han hade dock inga nät med sig pga råttorna hade ätit sönder gummibåten sa han. "Synd" tänkte jag och kände mig väldigt lättad.

 


Uppsala lappen Ando 70

 

Hur som helst vädret under dessa dagar kan sammanfattas som blåsigt, regnigt 70%, soligt 10%, snöigt 10% och mulet 10%. Vinden var ändå värst. Vi hade 15 m/sek och snö vissa stunder. Då är det inte så roligt, detta anmanade Dan och låg i tältet mest hela tiden. Pappa jobbade på som vanligt och kastade och kastade. Antal kast som räknas säger han, jag säger att det är antal kvalitetskast som räknas:D

 


Man får ta till vara på de stunder som ges, här är det vakspaning.

 

Vi fick som sagt 7 rödingar och alla var minst 40 cm. Serien såg ut som följer 40-41-41-45-50-52-54. Det roliga med dessa fiskar är att dom ser väldigt olika ut i färgen, en del är orange, en del har knappt någon röd nyans och vissa är riktigt mörkröda. Vad detta kan bero på har jag inte en aning om, de äter samma sak och sjön är inte alls stor. Någon som vet får gärna upplysa mig.

 


Ljus gammal fisk fångad på svart jigg

 


Orange

 

Det roligaste fisket fick vi uppleva en av dom sista kvällarna då sjön la sig blank och rödingarna började vaka. Springa med flugspö och jaga vakande röding är inte lätt men fruktansvärt roligt. Utdelningen blev min röding på 45 cm och pappas på 52 cm. Dan bommade en riktigt fin fisk som han sett vaka hur många gånger som helst i slowmotion med hela kroppen ovanför ytan i lugna plöjande vak. Tyvärr bommade han mothugget lite. Extra roligt var det att dom som låg efter i tävlingen pratade om att jag inte skulle känna mig speciellt lugn eftersom det utlovades finväder, därav flugfiske och deras hemmaplan. Så det blev några glada gliringar då jag tog första fisken på fluga också. Det nya Nite spöt var verkligen roligt att fiska med.

 

Min 45cm mörkröda röding på nya visionpaketet

 



Far lättad med en haröre fångad
1,2kg 52cm röding

 

Fiskarna fångades på lite olika drag och flugor, kingspinnare, salamander, svart jigg, haröra och en svart nymf. Alla fiskar som bet på plåt var som vanligt på kopparfärgade drag.

 

Nu till det mindre roliga. Här beger man sig långt ut i vildmarken och vad får man se.. en damm såklart.. dessa skapelser som förstör åar, bäckar, älvar, sjöar, hela vattensystem. Det innebär att alla varelser som lever i ekosystemet måste flytta eller anpassa sig kan dom inte göra det raderas dom helt enkelt ut. Om det ändå vore så bra att det bara vore den energi vi gör av med i Sverige som producerades här. Här finns tyvärr väldigt många utländska aktörer som inte bryr sig ett skit om vår miljö. Vi har Fortum (Finland) t.ex. som jag vet enligt säkra källor är duktiga i Finland på att skapa vandringsvägar och tänka lite,lite,lite på miljön dom förstör. Räkna hur många fria vandringsvägar det finns i Ljusnan till att börja med. Med den siffran i huvudet kan ni tänka er hur det ser ut i resten av landet med tanke på hur stor Fortum är i Sverige. Svenska företag e inte bättre utomlands, om dom är det ens i Sverige.

Bara en siffra från boken ekologisk fiskevård av Erik Degerman, Per Nyberg, Ingemar Näslund och Dan Jonsson från 1998. Sverige har ca 1500 vattenkraftverk 300 av dessa producerar över 1,5 megawatt per år. Vattenkraften i Sverige genererar sammanlagt 65 terawattimmar per år av dessa 65 står dessa 300 större kraftverk för 63,5 terawattimmar. Med andra ord har vi i Sverige 1200 vattenkraftverk som egentligen inte genererar någon energi alls(hundratals av dom är inte ens i bruk). Dom förstör däremot vattendragens ekosystem+ strandzonerna såklart.

Alla har väl sett hur det ser ut i någon sjö då dom sänker vattnet och det blir ”månlandskap”. Just nu i Sverige har vi en överproduktion av el, ändå vill kraftbolagen bygga mer varför då? Jo för att dom vill exportera och tjäna ännu mera pengar.

Jag är postiv till vindkraftsutbyggnaden även om det ser lite mindre sexigt ut i våra vackra skogar och ute efter kusterna men den förstör mindre förutom just där den står såklart. Däremot som jag tidigare sa har vi redan en överproduktion av el. Så av den el som vindkraften genererar kommer det bli ytterligare överproduktion som kommer att exporteras. Vilka vinner på det? Kraftbolagen såklart. Riv då istället ut vattenkraftverk som generar lika mycket som vindkraften. Kan säga att vindkraftverksparkerna som planeras att byggas i hälsingland är enbart till för att exporteras. Släpp efter lite och var inte så jävla giriga, men det e väl så att mycket vill ha mer.

Åter till dammen i fjällen.

Sjön där denna damm ligger håller grov öring och grov röding, sjön kan variera med ofantliga 23 meter. Som om det inte vore nog så transporteras  vattnet därifrån i en tunnel. Jag minns inte hur långt våran lapp sa men det handlar om minst 10km. Hur kan detta vara lagligt? Här har vi ett definitivt vandringshinder där det hade kunnat vandra upp och ner stor öring om det funnits åtminstone en fisktrappa.

 


Torrfåran nedanför dammen, släpps lite vatten bredvid, dock inga fria vandringsvägar

 

Såja nu har jag fått ur mig lite av problematiken vattenkraft.

Efter några sköna dagar hemma med min fantastiska flickvän( och mycket  tvättande och packande) bar flyttlasset av ner mot Värmland och Fredrosgård där jag ska vara i 5 veckor. Arbetssysslorna hittils har bestått i en del byggnationer och fixande med dom nya stugorna. Jag får bo i en fin lägenhet på gården och har självklart sjöutsik.t Jag och guiden (tidigare ky-studenten Niklas) har hittills bara fiskat lite fluga i några tjärnar hittils. Det börjar dock dra rejält i gäddtarmen men det är ju inte perfekt säsong direkt och vädret talar också emot. Ska ändå ta mig ut någon dag och dänga lite bulle på djupen. Bättre fart och säsong e de ju för abborre och en av sjöarna här finns det riktigt grova sådana. Vi väntar på en lugn kväll så ska vi ut och prova lite flugor på dom. Det kommer även att jiggas lite abborre dom kommande kvällarna.



Avslutar med två bilder från fjällen


1,33kg 54 cm största fisken på resan




Såhär ser en riktig ädelfisks stjärtfena ut

// Mats Wikström

RSS 2.0